Page 1 of 11 12345 ... LastLast
Results 1 to 10 of 104

Thread: What do I need to towerize my a1200

  1. #1
    Damn these amiga bills keep adding up Amibayer! CrazyC's Avatar
    Join Date
    May 2012
    Country
    UK
    Region:
    Kent
    Age
    44
    Posts
    1,227
    Feedback
    32 (100%)
    Blog Entries
    20

    Default What do I need to towerize my a1200

    Well, historically I have never been interested in putting my a1200 in a tower, however I have taken my main a1200 as far as it will realistically go and randomly bid on a case over on the other bay. Much to my surprise my bid actually won (it seems i was the only bidder) and so I go to pick up the case tomorrow night hopefully.
    This is very likely to turn into a 'because I can' project for me......

    Anyway, fingers crossed I will tomorrow pick up a good condition Eyetech EZ Tower Z4-506 - With power supply and CD Drive

    Soooooo... I presume I should aim to fit a graphics card, which probably means a mediator? I have no experience with towered amigas or RTG graphics.

    I will come back with pics etc when I have it, but interested in any advice.

    Cheers
    C
    A1200 (1D4) (Recapped by Bad_Ad84 in Nov 2012) -3.1 Roms,CWB 3.9, Blizzard 1260 (60mhz - Rev6 Latest Mask),SCSI Kit (SCSI-IDE Bridge + 8Gb CF), 256mb, Mediator + soundcard, USB, NIC, Voodoo 3. A1200 (1A) 3.0 Roms (recapped and modded by TheCorfiot in December 2015) Indy Mk 2, ACA1221 (Round the World), Best WB 1.3 8Gb CF. My Amibay Blog is here.

  2. #2
    Pickle Riiiick! Amibayer! Trapshot's Avatar
    Join Date
    Jul 2011
    Country
    England
    Region:
    Shropshire
    Age
    38
    Posts
    337
    Feedback
    26 (100%)

    Default

    Usually need:

    A keyboard adaptor so that you can use an external keyboard such as an A2000/4000 keyboard, or a PC keyboard.
    Some power feeds and wiring bits to link the tower LEDs up.
    The power adaptor wire from the AT supply for the A1200 if it doesn't already come with it.

    All of the above come with the Eyetech kit when it was originally bought, but they might be missing now. If they are missing, then the Lyra Keyboard adaptor was pretty good, and there are workaround for the other bits.

    In terms of "need", that's it, you can have a vanilla A1200 towered if you wish.

    Anything else is a bonus!

  3. #3
    Damn these amiga bills keep adding up Amibayer! CrazyC's Avatar
    Join Date
    May 2012
    Country
    UK
    Region:
    Kent
    Age
    44
    Posts
    1,227
    Feedback
    32 (100%)
    Blog Entries
    20

    Default

    Cheers. I think in the pics it does look like it comes with at least the keyboard adapter, although what is a good external keyboard for use with this?
    I did see an adapter on Ebay that allegedly let's you use wireless keyboards? I am probably more interested in something with an original look and feel.
    Seems little point in just a vanilla a1200 in there. I kinda feel I should put my bad boy 060 in there. Or I could leave that untouched and put my spare in there with the aca card.

    Sent from my SM-N960F using Tapatalk
    A1200 (1D4) (Recapped by Bad_Ad84 in Nov 2012) -3.1 Roms,CWB 3.9, Blizzard 1260 (60mhz - Rev6 Latest Mask),SCSI Kit (SCSI-IDE Bridge + 8Gb CF), 256mb, Mediator + soundcard, USB, NIC, Voodoo 3. A1200 (1A) 3.0 Roms (recapped and modded by TheCorfiot in December 2015) Indy Mk 2, ACA1221 (Round the World), Best WB 1.3 8Gb CF. My Amibay Blog is here.

  4. #4
    Pickle Riiiick! Amibayer! Trapshot's Avatar
    Join Date
    Jul 2011
    Country
    England
    Region:
    Shropshire
    Age
    38
    Posts
    337
    Feedback
    26 (100%)

    Default

    Most prefer the A2000/4000 keyboard, as it has the correct input keys and is authentic Amiga hardware.

    yes nowadays you can get all sorts of adaptors for USB and wireless keyboards and mice.

    i agree, id put the system that needs the best air cooling and space in there

  5. #5
    Mega AmiMod
    Staff Moderator
    Sardine's Avatar
    Join Date
    Mar 2012
    Country
    England
    Region:
    Merseyside
    Posts
    8,348
    Feedback
    212 (100%)

    Default

    What do I need to towerize my a1200
    A crap load of money

  6. #6
    Damn these amiga bills keep adding up Amibayer! CrazyC's Avatar
    Join Date
    May 2012
    Country
    UK
    Region:
    Kent
    Age
    44
    Posts
    1,227
    Feedback
    32 (100%)
    Blog Entries
    20

    Default

    Yeah that's why I have kept clear in the past, however as the case has almost fallen into my hands it seems rude not to try.

    I have no knowledge about these things but from what I can see the big cost will be the mediator pci board?
    Then I would probably want to add graphics card, sound card and network card?
    What else could I add? I am not fussed about USB although I suppose I could, and not interested in gotek etc.

    Never having had a tower before, how will the b1260 with scsi kit fit in? The ram is angled so it is allegedly better for a tower than where I have it but am struggling to picture how it fits in, and not sure how the 060 will get cooled.
    Or do I need to remove the scsi adapter and work that via some kind of pci option so I can cool the b1260 directly?

    Sent from my SM-N960F using Tapatalk
    A1200 (1D4) (Recapped by Bad_Ad84 in Nov 2012) -3.1 Roms,CWB 3.9, Blizzard 1260 (60mhz - Rev6 Latest Mask),SCSI Kit (SCSI-IDE Bridge + 8Gb CF), 256mb, Mediator + soundcard, USB, NIC, Voodoo 3. A1200 (1A) 3.0 Roms (recapped and modded by TheCorfiot in December 2015) Indy Mk 2, ACA1221 (Round the World), Best WB 1.3 8Gb CF. My Amibay Blog is here.

  7. #7
    Online Gangster Amibayer! fitzsteve's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Country
    UK
    Region:
    Sevenoaks, Kent
    Age
    40
    Posts
    21,442
    Feedback
    1014 (100%)
    Blog Entries
    2

    Default

    depending on the keyboard adapter probably you will be able to use an old AT keyboard or PS2 keyboard with adapter.

    Mediator is the way to go if you want Graphics as it will fit in the case and align with the expansion slots. They can be quite pricey but go give you a wealth of upgrade options.

    You will want a 1260/PPC ideally to make the most of the mediator although it's pretty usable with an 030/040

    I don't recommend the Zorro options for A1200 Tower's as they are limited mostly to Zorro II only the Elbox Zorro board works with ZIII if you have an A4000 accelerator in which case you might as well build an A4000

    - - - Updated - - -

    Your 1260 and SCSI Kit will fit fine, you can mount a fan if you want extra cooling, my BPPC was fine with stock cooling.

    Really old thread now, but will give you a good idea what to expect:

    http://www.amibay.com/showthread.php...ower-Project-)

    Sound Card is nice to add as well as Network Card of course.
    My Website has moved to: https://fitzstevesamigaworld.000webhostapp.com/ It's now on Free Hosting to preserve the content.
    My YouTube Channel: https://www.youtube.com/user/fitzsteve

  8. #8
    Damn these amiga bills keep adding up Amibayer! CrazyC's Avatar
    Join Date
    May 2012
    Country
    UK
    Region:
    Kent
    Age
    44
    Posts
    1,227
    Feedback
    32 (100%)
    Blog Entries
    20

    Default

    Cheers Steve,

    I have just picked it up and it still has box, polys, and plastic bag round it, although open.
    Have stuff to do but will post pics later.
    I think my blizzard 1260 will go in here which should be a good start.

    Sent from my SM-N960F using Tapatalk
    A1200 (1D4) (Recapped by Bad_Ad84 in Nov 2012) -3.1 Roms,CWB 3.9, Blizzard 1260 (60mhz - Rev6 Latest Mask),SCSI Kit (SCSI-IDE Bridge + 8Gb CF), 256mb, Mediator + soundcard, USB, NIC, Voodoo 3. A1200 (1A) 3.0 Roms (recapped and modded by TheCorfiot in December 2015) Indy Mk 2, ACA1221 (Round the World), Best WB 1.3 8Gb CF. My Amibay Blog is here.

  9. #9
    AmigaPassion Retroheaven87's Avatar
    Join Date
    Jan 2018
    Country
    UK
    Region:
    Kent
    Posts
    341
    Feedback
    16 (94%)

    Default

    I'm about to sell a towered Amiga 1200, will take some pics of the internals for you so you know what you need to get it running as a basic 1200 in a tower
    Offering Commodore Amiga Recapping and minor repairs to the entire Commodore Amiga range including CD32 Laser Replacement service. - Check out my work on Facebook, Instagram and my website - www.amigapassion.co.uk

  10. #10
    Damn these amiga bills keep adding up Amibayer! CrazyC's Avatar
    Join Date
    May 2012
    Country
    UK
    Region:
    Kent
    Age
    44
    Posts
    1,227
    Feedback
    32 (100%)
    Blog Entries
    20

    Default

    Just a few more noobie thoughts/ questions:

    I am sure I read about how using RTG the workbench comes through from that but AGA games still show via the RGB output? So on the monitor does it show on different inputs?
    How does the Indy Mk2 fit in with this? Will it physically fit in with a Mediator? Can I get some kind of autoswitcher (Ratte?)
    Sorry - load of questions.

    Other than that I have pretty much concluded I will need to purchase Mediator, graphics card (Steve, I saw you had a Radeon 2950 was it - there are various versions, are any specific ones preferred? What is this whole Warp3D thing about?)
    Soundblaster card (128??)
    Network card

    I dont suppose we have an equivalent to the excellent guide to accelerators that is on here that I could look at?

    If the SCSI kit and my B1260 will work fine then that takes care of the hard drive (CF) at least, and possibly the CD drive.

    Other than that I guess I will want a right angled PCMCIA adapter just in case (might want to avoid Network cables initially)


    Maybe its time to mothball my IDE-FIX express (or put it in my spare a1200)

    So much to think about......
    A1200 (1D4) (Recapped by Bad_Ad84 in Nov 2012) -3.1 Roms,CWB 3.9, Blizzard 1260 (60mhz - Rev6 Latest Mask),SCSI Kit (SCSI-IDE Bridge + 8Gb CF), 256mb, Mediator + soundcard, USB, NIC, Voodoo 3. A1200 (1A) 3.0 Roms (recapped and modded by TheCorfiot in December 2015) Indy Mk 2, ACA1221 (Round the World), Best WB 1.3 8Gb CF. My Amibay Blog is here.

Page 1 of 11 12345 ... LastLast

Similar Threads

  1. Replies: 23
    Last Post: 7th November 2019, 00:39
  2. Replies: 5
    Last Post: 26th September 2016, 16:12
  3. Replies: 6
    Last Post: 15th July 2015, 11:02
  4. Replies: 0
    Last Post: 8th May 2015, 04:05
  5. Replies: 28
    Last Post: 11th April 2015, 15:21

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •