Page 1 of 4 1234 LastLast
Results 1 to 10 of 40

Thread: Amiga 4000T Startup issue

  1. #1
    Mostly Harmless noxenlux's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Country
    Beaverton, Oregon
    Age
    38
    Posts
    110
    Feedback
    1 (100%)

    Default Amiga 4000T Startup issue

    I recently aquired an amiga 4000T that will boot to cli prompt, but not to workbench. I have tried the wb3.1 disks but still no go. Anyone have any ideas, or let me know if you need more information from me.
    Proud owner of an A2K, A4K, MacMini(MorphOs)
    Steam ID noxenlux
    GFWL nox256

  2. #2
    BANNED Kin Hell's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Country
    U.K.
    Region:
    Cornwall
    Age
    51
    Posts
    8,151
    Feedback
    48 (100%)

    Default Re: Amiga 4000T Startup issue

    Without knowing exactly what hardware you have in the A4KT, not being able to see your Startup-Sequence or User-Startup;

    No dice guv!

    For a starter though, removing the hard drive cable should allow the A4KT to show its Boot Logo screen. Alternatively, you could press both mouse ears & hold from a cold boot. Entering the early Startup Screen would allow you to disable any bootable partitions. Selecting DF0: as the boot device should allow the A4KT to show it's 3.1 Floppy Boot Logo.

    If you have a Floppy Boot screen, something in your HW/SW configuration ain't right.

  3. #3
    BANNED Kin Hell's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Country
    U.K.
    Region:
    Cornwall
    Age
    51
    Posts
    8,151
    Feedback
    48 (100%)

    Default Re: Amiga 4000T Startup issue

    Moved it here:

  4. #4
    Mostly Harmless noxenlux's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Country
    Beaverton, Oregon
    Age
    38
    Posts
    110
    Feedback
    1 (100%)

    Default Re: Amiga 4000T Startup issue

    Thanks kin I will try that. I will try an post a little bit later
    Proud owner of an A2K, A4K, MacMini(MorphOs)
    Steam ID noxenlux
    GFWL nox256

  5. #5
    BANNED Kin Hell's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Country
    U.K.
    Region:
    Cornwall
    Age
    51
    Posts
    8,151
    Feedback
    48 (100%)

    Default Re: Amiga 4000T Startup issue

    Presuming you did get a boot screen:

    A lot of the time in instances like this, the Miggy can appear to boot showing HD activity etc. But the screen remains blank....

    Sounds daft, but the incorrect monitor driver in Devs:Monitors could be the culprit.

    Look forward to more info!

  6. #6
    Mostly Harmless noxenlux's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Country
    Beaverton, Oregon
    Age
    38
    Posts
    110
    Feedback
    1 (100%)

    Default Re: Amiga 4000T Startup issue

    The Wb disk boots to a blank Wb screen, no icons, but it is definately in something that looks like Wb. When I boot from HDD it goes all the way to a cli prompt. I am going to pull it all apart air it all out replug the cables in one by one... The neat thing about this amiga is I got it and two others for 20usd. Thanks again
    Proud owner of an A2K, A4K, MacMini(MorphOs)
    Steam ID noxenlux
    GFWL nox256

  7. #7
    Mostly Harmless noxenlux's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Country
    Beaverton, Oregon
    Age
    38
    Posts
    110
    Feedback
    1 (100%)

    Default Re: Amiga 4000T Startup issue

    put in a new floppy thinking it could be that but still nothing. goes straight to a blank wb
    Proud owner of an A2K, A4K, MacMini(MorphOs)
    Steam ID noxenlux
    GFWL nox256

  8. #8
    BANNED Kin Hell's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Country
    U.K.
    Region:
    Cornwall
    Age
    51
    Posts
    8,151
    Feedback
    48 (100%)

    Default Re: Amiga 4000T Startup issue

    I'd be visually checking everything is connected properly inside since you mentioned you paid so little for several of them & not knowing their history. As a matter of course, this would be the normal thing to do before turning on an unknown entity.
    I've come across other platforms with cards just floating around in the case - AGP graphics.....how the...!?

    Anyway, surmising everything is plugged in okay, what happens if you enter the early startup screen to disable the hard drive boot partition/s?
    Is there DF0: showing with a Boot Priority of 5?



    For doing this, the Amiga should just boot to the Insert Floppy Animation showing the 3.1 ROM info. This pic is the V2 ROM but it should be the same colour:



    It will say 3.1 instead of 2.0 & the version will be 40.70.

  9. #9
    Mostly Harmless noxenlux's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Country
    Beaverton, Oregon
    Age
    38
    Posts
    110
    Feedback
    1 (100%)

    Default Re: Amiga 4000T Startup issue

    Apparently for the 4kt there was a special version of wb that had a library on it. Workbench.library, and sadly none of the workbench disks I was supplied with has that particular file on them. But yes everything looks the same as your screenies.
    Proud owner of an A2K, A4K, MacMini(MorphOs)
    Steam ID noxenlux
    GFWL nox256

  10. #10
    Mostly Harmless noxenlux's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Country
    Beaverton, Oregon
    Age
    38
    Posts
    110
    Feedback
    1 (100%)

    Default Re: Amiga 4000T Startup issue

    However my OS3.5 disc does. So I am going to try to create a rescue disk from that and see if I can get this beast booting
    Proud owner of an A2K, A4K, MacMini(MorphOs)
    Steam ID noxenlux
    GFWL nox256

Page 1 of 4 1234 LastLast

Similar Threads

  1. For Sale AMIGA 4000T+CSPPC233+CVPPC
    By AlicePPC in forum Amiga
    Replies: 6
    Last Post: 2nd September 2009, 17:11
  2. For Sale AMIGA 4000T WITH EXTRAS
    By AlicePPC in forum Amiga
    Replies: 6
    Last Post: 15th April 2009, 13:11
  3. Replies: 18
    Last Post: 2nd July 2008, 17:45
  4. Replies: 1
    Last Post: 6th May 2008, 23:12
  5. Closed Amiga 4000T + cyberstorm ppc 200-128ram
    By AlicePPC in forum Sales Archive
    Replies: 4
    Last Post: 27th April 2008, 11:15

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •