Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 28

Thread: PSU for Speccy 128+

  1. #1
    Online Gangster Amibayer! fitzsteve's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Country
    UK
    Region:
    Sevenoaks, Kent
    Age
    39
    Posts
    21,334
    Feedback
    1009 (100%)
    Blog Entries
    2

    Default PSU for Speccy 128+

    Hi there!

    I bought a Speccy 128 (toast rack) and thought I had a spare PSU to fit but don't

    So I grabbed one from ebay (untested) and as usual that meant faulty...

    So I still need one, anyone have one to sell me?

    The PSU from 48k is not powerful enough so it must be from 128k or the grey +2...

    Cheers me peeps

    Steve.
    My Website has moved to: https://fitzstevesamigaworld.000webhostapp.com/ It's now on Free Hosting to preserve the content.
    My YouTube Channel: https://www.youtube.com/user/fitzsteve

  2. #2
    Amibayer! JLPedro's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Country
    Portugal
    Region:
    Coimbra
    Age
    42
    Posts
    1,405
    Feedback
    123 (100%)

    Default

    For you to test the machine, best thing you can do is to use the wire and connector from the faulty psu and wire it to an ATX psu on the +12v.
    This will give you a stable source at lest for testing the 128k+. For starting the ATX just put a wire between the green and a black on the atx connector.

    Be carefull to check the polarity, on the spectrum the positive is outside negative inside (centre polarity = -ve).

    This site sell NOS +2 psu's witch are perfect for the 128k+ (they give 2.1amps 12v) LINK, search in Dataserve shop/ Sinclair sales/+2, +2A, +2b spares.

    Hope this helps.

  3. #3
    The 1 That Ribbits VIP
    Amibayer!
    cosmicfrog's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Country
    UK
    Region:
    Leek, Staffordshire Moorlands
    Age
    51
    Posts
    3,391
    Feedback
    80 (99%)
    Blog Entries
    1

    Default

    hehehehhe I got one
    if I get chance I`ll test it later today

    thanks for the info Pedro so +ve is on the outside

    by the way its 9v @ 2.1amps
    The one that Ribbits Frist Ribbits Loudest :rainbow::boing::inlove:
    If it dos`t work Hit it with a Hammer, If that dost work get a bigger Hammer, If that dos`t work get the gas axe out :mad:
    Up Front and Central Takeing flack as usual so the rest of you can do that pincer movement

  4. #4
    Amibayer! JLPedro's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Country
    Portugal
    Region:
    Coimbra
    Age
    42
    Posts
    1,405
    Feedback
    123 (100%)

    Default

    Quote Originally Posted by cosmicfrog View Post
    hehehehhe I got one
    if I get chance I`ll test it later today

    thanks for the info Pedro so +ve is on the outside

    by the way its 9v @ 2.1amps
    No, psu outputs 12v @ 2.1 amps, the IC 7805 requires the input to be 12v and then regulates to +5v on 48K, 48k+ , 128k+ and 128k +2.

  5. #5
    Online Gangster Amibayer! fitzsteve's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Country
    UK
    Region:
    Sevenoaks, Kent
    Age
    39
    Posts
    21,334
    Feedback
    1009 (100%)
    Blog Entries
    2

    Default

    Thanks froggy, remember the 48k one will not be any good.

    I did however sell a bunch of old speccy stuff and the buyer said send him my broken PSU and he'd look at it so maybe he can fix that one for me, however nice to have options

    Cheers!

    Steve.
    My Website has moved to: https://fitzstevesamigaworld.000webhostapp.com/ It's now on Free Hosting to preserve the content.
    My YouTube Channel: https://www.youtube.com/user/fitzsteve

  6. #6
    Amiga fanboy VIP
    Amibayer!
    rkauer's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Country
    Brazil
    Region:
    São Leopoldo, RS
    Age
    53
    Posts
    11,967
    Feedback
    110 (100%)

    Default

    Funny that a (LM)7805 (and all the 78xx family, on this matter) can only deliver up to 1A!
    David Bradley made Ctrl+Alt+Del, Gates turn it mandatory
    16 Amigas at home :D
    3x C= 64 :smile:
    1 VIC-20 :smile:
    8 PC (argh) :thumbsdown: at least one is an AROS/Amithlon unit

  7. #7
    Need more time! Amibayer! BrooksterMax's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Country
    United Kingdom
    Region:
    Norfolk
    Age
    38
    Posts
    1,874
    Feedback
    104 (100%)

    Default

    Please keep looking in the meantime.

    However I think I may have a spare +2 PSU lying around in the loft - I recall seeing it in recent years.

    I will venture up there when I finish work this week on Thurs but I think it may be deep in [very organised] boxes somewhere.

    If I find it, postage cost only as I know you would give it a good home

  8. #8
    Online Gangster Amibayer! fitzsteve's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Country
    UK
    Region:
    Sevenoaks, Kent
    Age
    39
    Posts
    21,334
    Feedback
    1009 (100%)
    Blog Entries
    2

    Default

    @BrooksterMax

    Thats very kind of you - thanks

    Steve.
    My Website has moved to: https://fitzstevesamigaworld.000webhostapp.com/ It's now on Free Hosting to preserve the content.
    My YouTube Channel: https://www.youtube.com/user/fitzsteve

  9. #9
    The 1 That Ribbits VIP
    Amibayer!
    cosmicfrog's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Country
    UK
    Region:
    Leek, Staffordshire Moorlands
    Age
    51
    Posts
    3,391
    Feedback
    80 (99%)
    Blog Entries
    1

    Default

    all I did was read the lable on the bottom of the power pack which gose something like

    Sinclair 128k spectrum +2 power supply blah blah blah

    mains supply 220-240V @ 50Hz
    DC output 9v @ 2.1Amps

    haven`t had chance to mesure it but I bet it gives out more than 9V

    bloody froggie flu hope it gose for the weekend or it be anothe xmas spent in bed

    edit

    Just measured it and its 12.5 V
    Last edited by cosmicfrog; 22nd December 2010 at 12:10.
    The one that Ribbits Frist Ribbits Loudest :rainbow::boing::inlove:
    If it dos`t work Hit it with a Hammer, If that dost work get a bigger Hammer, If that dos`t work get the gas axe out :mad:
    Up Front and Central Takeing flack as usual so the rest of you can do that pincer movement

  10. #10
    Need more time! Amibayer! BrooksterMax's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Country
    United Kingdom
    Region:
    Norfolk
    Age
    38
    Posts
    1,874
    Feedback
    104 (100%)

    Default

    Good news -first no more work hols

    So went in the loft just now to get some retro goodness for the hols. Anyway I found that spare +2 9v 2.1A PSU and have it down here. I need to try find a multimeter now to see what if any juice comes out.

    It is very heavy for such a small thing, will let you know if it is working shortly

    I love holidays and I love retro gear!

    EDIT - bonus found my multimeter again, and the PSU is pumping out the volts. I can post after Xmas - I think the 29th is the first working day for Post Offices again. PM me your details.

Page 1 of 3 123 LastLast

Similar Threads

  1. Sold Speccy Games/Software
    By Powerpie5000 in forum Sales Archive
    Replies: 5
    Last Post: 24th May 2010, 18:06
  2. ZX Speccy +3 Help
    By JLPedro in forum AmiOracle
    Replies: 4
    Last Post: 15th April 2010, 14:33
  3. Closed ZX81 & 16K ram pack, Speccy 128, +2 or +3 wanted
    By Cerberus73 in forum Found Archive
    Replies: 1
    Last Post: 17th June 2009, 13:31
  4. Closed Speccy +2 (black version)
    By yorkie4 in forum Found Archive
    Replies: 2
    Last Post: 21st June 2008, 07:16

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •