Page 1 of 5 12345 LastLast
Results 1 to 10 of 45

Thread: Reviving a broken Archmedes A3000

  1. #1
    Hemdale's Avatar
    Join Date
    Sep 2015
    Country
    Germany
    Region:
    Bavaria
    Age
    44
    Posts
    269
    Feedback
    3 (100%)

    Default Reviving a broken Archimedes A3000 ... Update 30.04.17 - The reviving is almost done

    I got an A3000 a few days ago and i'll revive this one in the next days (cleaning, fitting with a AA battery holder and other things).

    Here are some pics of the actual state (not cleaned or something else ...).

    Click image for larger version. 

Name:	Archi0.jpg 
Views:	59 
Size:	58.1 KB 
ID:	119468

    Click image for larger version. 

Name:	Archi1.jpg 
Views:	72 
Size:	94.9 KB 
ID:	119464 Click image for larger version. 

Name:	Archi2.jpg 
Views:	103 
Size:	94.4 KB 
ID:	119465

    Click image for larger version. 

Name:	Archi3.jpg 
Views:	66 
Size:	111.0 KB 
ID:	119466 Click image for larger version. 

Name:	Archi4.jpg 
Views:	60 
Size:	130.8 KB 
ID:	119467
    Last edited by Hemdale; 30th April 2017 at 16:35.
    THOMSON MO5 MO5E MO6 TO7 TO7-70 TO8 TO8D TO9 MATRA Alice 4k
    ACORN Electron A3000 BBC Master 128 Micro Model B SINCLAIR Spectrum +2 +2A ZX81
    AMSTRAD CPC464 CPC6128 ATARI 800XL 520ST 520ST+ 1040STF 1040STFM Mega 1 ORIC 1 Atmos
    TEXAS INSTRUMENTS Ti99/4A MSX Sony Hit Bit HB-75D TANDY CoCo2 COMMODORE VIC20 C16 C64C VEB KC85/3


  2. #2
    GurúMeditating trixster's Avatar
    Join Date
    Apr 2014
    Country
    UK
    Region:
    York
    Posts
    230
    Feedback
    15 (100%)

    Default

    I refurbished an A3000 last month, they're excellent machines.

    There's quite a lot of battery mess there!
    A1200 + B1260 80Mhz + Indi AGA2 + Ide-fix Express | Atari Falcon + CT60e 100Mhz | SNES
    A4000/040 + Cyberstorm Mk2 66Mhz + Sonnet PPC 400Mhz + Voodoo3 + Indi AGA | Saturn | PS1
    A3020 | A3000 | BBC B | BBC Master | Atom | CPC6128 | A500 | Atari Jaguar | C64 | 3DO

  3. #3
    bagpuss22's Avatar
    Join Date
    Jan 2011
    Country
    United Kingdom
    Region:
    East Sussex
    Age
    49
    Posts
    758
    Feedback
    71 (100%)

    Default

    I had one in a similar state but it is now up and running.

    I had to replace the RTC, crystal and a few of the ZERO OHM resistors as well as add an AA battery and now all is good.

    Good luck!
    A500(+), CDTV, A1200HD, BBC Model B
    ZX80CoreV1.1, ZX81, Spec 16K, 48K, 128K, +2A, +3, QL, TS1500
    Enterprise 64, 128(576K), Sam Coupe (512K + Atom),
    Amstrad CPC464 Plus, 6128, Mega PC, iMac 2010, i7 PC with SLi (Oculus)

  4. #4
    .. . Mouse . .. VIP
    Amibayer!
    Charlie's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Country
    Wirral, UK
    Age
    48
    Posts
    353
    Feedback
    2 (100%)

    Default

    Ahhh, I still think the A3000 is my favourite Arc. Runs pretty well all the 'classic' software available, upgradeable, and being a somewhat earlier machine endlessly hackable ...if that's your thing.

    Messy battery, sadly not a surprise but these boards are usually quite robust and fixable. Yes, very likely AA battery fitted to AUX battery pads via the convenient trapdoor most of these machines is the likely way to go... after a darn good clean + neutralising session + replacement of anything that's gone 'pop' or looks like going...
    ...advice if I may: The battery guk does seem to travel a looong way with these machines. I'd strongly suggest pulling every socketed chip (at least) on the left side of the motherboard and thoroughly cleaning / replacing said sockets. Also check the keyboard connectors / sockets VERY carefully. A3000 can get very flakey / upset if the keyboard connections or socket for the keyboard controller even slightly mucky... and of course the ROM sockets are right next to the battery.

    All the best, looking forward to some 'fresh-new' A3000 piccies.
    Charlie.
    Are you pondering what I'm pondering?

    Home FTP Systems Projects ClassicOS BB

  5. #5
    irix's Avatar
    Join Date
    May 2013
    Country
    Netherlands
    Region:
    NH
    Posts
    145
    Feedback
    6 (100%)

    Default

    Interested in the AA-story, I have an A3000 where I removed the battery and damage (luckily cleaning was enough) but I didn't do much with it after that besides installing 2mb extra memory.

  6. #6
    .. . Mouse . .. VIP
    Amibayer!
    Charlie's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Country
    Wirral, UK
    Age
    48
    Posts
    353
    Feedback
    2 (100%)

    Default

    @irix:
    More info on battery replacement here: http://qubeserver.com/Qube/projects.html
    Go to the Replace your battery! link.

    Great machine, glad you've got extra memory for yours (needed). Off floppies not having a CMOS battery is a pain (power on + Delete/R every time) but with upgraded machines, HDD highly recommended, non-functioning CMOS makes them nearly unusable.


    Power-Up + One of the following keys:

    CMOS:
    Delete - resets all CMOS except econet ID
    Copy - resets all CMOS except econet ID, reverse sync
    R - resets all CMOS except econet, country code, number of floppy and hard discs, and expansion card info.

    Monitor:
    keypad 0 - select TV style display
    keypad 1 - select multiscan display
    keypad 2 - select hires-mono display
    keypad 3 - select VGA display
    keypad 4 - select SVGA display
    keypad 5 - select LCD display
    keypad . - select automatic display detection
    keypad + or - for sync 1 or 0
    T - configures seperate sync which is needed by most monitors

    ...unless you have a 15khz capable monitor most games will need either connection via SCART or VIDC Enhancer.
    Last edited by Charlie; 17th March 2017 at 11:28.
    Charlie.
    Are you pondering what I'm pondering?

    Home FTP Systems Projects ClassicOS BB

  7. #7
    irix's Avatar
    Join Date
    May 2013
    Country
    Netherlands
    Region:
    NH
    Posts
    145
    Feedback
    6 (100%)

    Default

    Thanks!
    Mine has no econet, no hdd, just fdd.

  8. #8
    kokkiklhs's Avatar
    Join Date
    Oct 2010
    Country
    Greece
    Region:
    Piraeus
    Posts
    142
    Feedback
    8 (100%)

    Default

    Nice machine, Tom! Good luck with your revival project!!!
    8-bit since 1984, 16-bit since 1988...

  9. #9
    Arananet's Avatar
    Join Date
    Oct 2015
    Country
    Spain
    Region:
    Madrid
    Posts
    157
    Feedback
    1 (100%)

    Default

    Good luck! awesome machine!

  10. #10
    Hemdale's Avatar
    Join Date
    Sep 2015
    Country
    Germany
    Region:
    Bavaria
    Age
    44
    Posts
    269
    Feedback
    3 (100%)

    Default

    Thanks to you all for your answers ...

    I think, i'll start tomorrow. Maybe there's no need to replacing the ROM sockets with new ones, 'cause they don't seem to be in a bad condition (not that bad).

    Concerning the 32.768KHz crystal ... this "could" be one candidate for a replacement.
    THOMSON MO5 MO5E MO6 TO7 TO7-70 TO8 TO8D TO9 MATRA Alice 4k
    ACORN Electron A3000 BBC Master 128 Micro Model B SINCLAIR Spectrum +2 +2A ZX81
    AMSTRAD CPC464 CPC6128 ATARI 800XL 520ST 520ST+ 1040STF 1040STFM Mega 1 ORIC 1 Atmos
    TEXAS INSTRUMENTS Ti99/4A MSX Sony Hit Bit HB-75D TANDY CoCo2 COMMODORE VIC20 C16 C64C VEB KC85/3


Page 1 of 5 12345 LastLast

Similar Threads

  1. Wanted Broken A4000/A3000 stuff (Zorro cards and accelerators)
    By 8bitbubsy in forum Amiga
    Replies: 10
    Last Post: 18th December 2013, 04:56
  2. Closed Broken cpu cards for A4000 & A3000
    By plasmab in forum Found Archive
    Replies: 0
    Last Post: 14th October 2011, 23:51
  3. Closed *broken* hp nc6120 laptop *broken*
    By 2E1 BZU in forum Sales Archive
    Replies: 15
    Last Post: 4th July 2011, 11:34

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •