Page 1 of 5 12345 LastLast
Results 1 to 10 of 46

Thread: DataSwitch for AMIGAs - Share your periph. w. multiple Amigas

  1. #1
    a.mi.goun's Avatar
    Join Date
    Jan 2012
    Country
    Czech Republic
    Region:
    Prague
    Posts
    3,348
    Feedback
    588 (100%)

    Default DataSwitch for AMIGAs - Share your periph. w. multiple Amigas

    Here I present my recent project DataSwitch for Amigas, which may be useful for all those, who have more than 1 Amiga at home

    I have Amiga 600, Amiga 2000, Amiga 4000 and Amiga 1200 towerised sitting at one table, but there is not a place for 4 monitors, 4 mice, 4 joysticks etc.
    So I wanted all my Amigas share only one Monitor, one mouse, joystick, keyboard, Audio Amplifier...
    There are plenty of KVM solutions for PC but for Amigas - Nothing!
    So I decided to build my own

    As a base I selected Manual 25pin Data Switch, which has the ability to switch between up to 6 inputs.
    The most boring and time consuming part was the making of the custom cables, standard cables modifications and soldering. I managed to put Mouse, Joystick, Keyboard and Audio on one custom cable.

    Here can be seen the scheme of my situation: Amiga 600, 2000, 4000 and 1200T sharing one mouse, joystick, keyboard and Hifi Amplifier. Monitor is shared thanks to standard VGA switch (in my case it is great ATEN VS-881):


    Now I can switch between all my amigas with one single "click". No more annoying disconnecting-reconnecting of that many cables, no need to having multiple peripheries on table. This is manual, not electronic switch so running only 1 Amiga at a time is possible and switching between inputs must be done only when all Amigas are turned off.

    Now some of the photos of my switch hardware:
    Here is the DataSwitch for 6 inputs:


    And the ports:


    Here the custom cables. The first two are between Amigas and Switch - the left one is for A1200T (audio is jack because there is PCI soundcard in it), right is for A600 (does not need keyboard, and have its mouse-joy connectors modified to fit A600), the middle-down is the output cable (there you connect all your peripheries)


    If I inspired you to buld your own, why not stating you thank you in the thread

    If someone is interested, I can offer the building of the complete DataSwitch system, prices are
    13 € for 25pin DataSwitch (up to 4 inputs)
    14 € for 25pin DataSwitch (up to 6 inputs)
    Ask how much € for each fully equipped cable (Mouse, Joystick, Keyboard, Audio soldered), slightly less if you dont need keyboard - desktops like A600/1200/500s have their own keyboards
    Currently not available (very time-consuming work and those multiple cables, that must be hi-quality can get quite expensive)

    Please note it may take a few days to solder all the cables.
    Click image for larger version. 

Name:	dataswitch1.jpg 
Views:	215 
Size:	57.8 KB 
ID:	91117Click image for larger version. 

Name:	dataswitch2.jpg 
Views:	250 
Size:	100.1 KB 
ID:	91118Click image for larger version. 

Name:	dataswitch3.jpg 
Views:	264 
Size:	126.7 KB 
ID:	91119Click image for larger version. 

Name:	dataswitch4.jpg 
Views:	237 
Size:	35.2 KB 
ID:	91120
    Last edited by a.mi.goun; 18th August 2016 at 02:00.

  2. #2
    Retro Girl VIP
    Amibayer!
    Staff Moderator
    SkydivinGirl's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Country
    USA
    Region:
    Raleigh, NC
    Age
    47
    Posts
    7,510
    Feedback
    190 (100%)

    Default

    Really great job there! I can imagine soldering all those cables was a bit boring. It looks like a great solution for the Amiga.

    Heather
    Promoted to Level II Solder Tech and Hackery Padawan

  3. #3
    timmie's Avatar
    Join Date
    Dec 2014
    Country
    Netherlands
    Region:
    Utrecht
    Age
    46
    Posts
    807
    Feedback
    39 (100%)

    Default

    Nice!!! What would be possible for a combination like this:

    A3000:
    - Keyboard
    - Mouse
    - Joystick
    - Audio (not really required, have a separate Audio switch)
    - Video (not really required, have a monitor with multiple inputs)

    A1200:
    - Keyboard (not required)
    - Mouse
    - Joystick
    - Audio (not really required, have a separate Audio switch)
    - Video (not really required, have a monitor with multiple inputs)

    PC
    - Keyboard (PS/2 or USB)
    - Mouse (USB)
    - Joystick (USB)
    - Audio (not really required, have a separate Audio switch)
    - Video (not really required, have a monitor with multiple inputs)

    Preferably one mouse for all 3 systems
    Joystick can be separate for PC (USB) and one for both Amiga's (DB9)

    But I guess it's better to use Lyra3 to PS/2 for A3000 keyboard and Rys DB9 to USB adapters for mice and keyboards and get an ordinary PC switch.

  4. #4
    Inactive Member irix's Avatar
    Join Date
    May 2013
    Country
    Netherlands
    Region:
    NH
    Posts
    170
    Feedback
    7 (100%)

    Default

    My problem starts with the keyboard.
    I have an A1200 in an Infinity tower, uses ps/2 keyboard
    An Amiga 4000 that uses a A4000 keyboard
    An Amiga 2000 that uses a A2000 keyboard
    A CD32 with SX1 that uses a PC DIN type keyboard

    If there's a way to just use the A4000 keyboard for all 4 (and maybe switch mouse/joy as well) that would be great.
    Audio/Video has it's own switches already. It's just having the 4 keyboards isn't that great.

  5. #5
    Inactive Member Vyncynt's Avatar
    Join Date
    Mar 2013
    Country
    USA
    Region:
    Alabama
    Posts
    95
    Feedback
    0

    Default

    Impressive solution!
    [SIZE=1][COLOR=Blue]C= Amiga:[/COLOR] A1200 CSA Twelve Gauge 68030@50 MHz 68882 @ 50 MHz, 16 MB, 4 GB CF4 | A1200 stock | A2000 3 MB
    [SIZE=1][COLOR=Blue]Atari:[/COLOR] 800XL, 1050 "Duplicator" drive
    [SIZE=1][SIZE=1][COLOR=Blue]Mac:[/COLOR] Power Mac G4 [/SIZE][/SIZE]
    [/SIZE][/SIZE]

  6. #6
    a.mi.goun's Avatar
    Join Date
    Jan 2012
    Country
    Czech Republic
    Region:
    Prague
    Posts
    3,348
    Feedback
    588 (100%)

    Default

    Quote Originally Posted by irix View Post
    My problem starts with the keyboard.
    I have an A1200 in an Infinity tower, uses ps/2 keyboard, An Amiga 4000 that uses a A4000 keyboard, An Amiga 2000 that uses a A2000 keyboard, A CD32 with SX1 that uses a PC DIN type keyboard
    If there's a way to just use the A4000 keyboard for all 4 (and maybe switch mouse/joy as well) that would be great. It's just having the 4 keyboards isn't that great.
    Yes, you can use A4000 keyboard for all your systems without problem. Only needed is to make
    the cables with the proper wiring - I can do the cables for you, if you want

    - - - Updated - - -

    Quote Originally Posted by Vyncynt View Post
    Impressive solution!
    Quote Originally Posted by SkydivinGirl View Post
    Really great job there! I can imagine soldering all those cables was a bit boring. It looks like a great solution for the Amiga.Heather
    Thank you m8s!

    - - - Updated - - -

    @ timmie: Mouse / Joystick switch between Amigas is not a problem. If you want to switch also the PC you need the adapters you mentioned.
    Last edited by a.mi.goun; 10th July 2015 at 02:16.

  7. #7
    Inactive Member irix's Avatar
    Join Date
    May 2013
    Country
    Netherlands
    Region:
    NH
    Posts
    170
    Feedback
    7 (100%)

    Default

    If that's possible it would be a great solution, I'll contact you in a while in order to see what's the best route to go.

  8. #8
    a.mi.goun's Avatar
    Join Date
    Jan 2012
    Country
    Czech Republic
    Region:
    Prague
    Posts
    3,348
    Feedback
    588 (100%)

    Default

    Quote Originally Posted by irix View Post
    If that's possible it would be a great solution, I'll contact you in a while in order to see what's the best route to go.
    No problem.

  9. #9
    Inactive Member VincentGR's Avatar
    Join Date
    Jan 2013
    Country
    Greece
    Region:
    Piraeus
    Age
    44
    Posts
    63
    Feedback
    3 (100%)

    Default

    Now this is art!!!
    http://partsfromthepast.blogspot.gr/
    To blit, or not to blit? A1200T 603,128MB,Mediator,Voodoo3,TVCard,SB128,Lan100.
    A1200 030IV 50MHz 16MB,3xA1200 8MB+CF(one NOS),2xA500+ 1MB,A500 1,5MB,A600 ACA020 10MB+CF,C64,3xCPC6128,CPC464,ZX48+,Atari 1040STE 4MB,1040STF.

  10. #10
    a.mi.goun's Avatar
    Join Date
    Jan 2012
    Country
    Czech Republic
    Region:
    Prague
    Posts
    3,348
    Feedback
    588 (100%)

    Default

    Now the sticker is added and it is all completed
    Click image for larger version. 

Name:	dataswitch5.jpg 
Views:	136 
Size:	30.6 KB 
ID:	91292

Page 1 of 5 12345 LastLast

Similar Threads

  1. Replies: 8
    Last Post: 26th April 2016, 16:11

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •