Closed everthing to get a cdrom going on my 1200

Status
Not open for further replies.

joebloggs71

New member
Rating - 0%
0   0   0
Joined
Feb 21, 2010
Posts
84
Country
Britain
Region
Plymouth
Im desperate to get a cdrom going on my 1200.but dont know which route to go down.my accelerator/ram board hasnt got scsi so was i was thinking of going down the pcmcia route.please help as i have tons of amiga mods and demos on cd.unless i go down the compact flash route.im just not sure.if anybody has a 1200 cdrom setup for sale please let me know.
 
Last edited by a moderator:

StrontiumDog

New member
Banned
Rating - 100%
195   0   1
Joined
Aug 29, 2009
Posts
2,888
Country
United Kingdom
Region
The Willen Lake
Assuming you already have a hard drive installed, you'll need the following:

1 IDE interface

4-device-buffered-ide.jpg


1 CD-ROM drive


1 Modified ATX power supply

amiga-250w-psu.jpg


1 extra long (30cm) 44pin IDE cable
1 standard 40pin IDE cable
 
Last edited:

Tajmaster

Truth, Justice, all that stuff.
Rating - 100%
289   0   0
Joined
Sep 16, 2009
Posts
5,289
Country
UK
Region
Bradford, West Yorkshire
Im desperate to get a cdrom going on my 1200.but dont know which route to go down.my accelerator/ram board hasnt got scsi so was i was thinking of going down the pcmcia route.please help as i have tons of amiga mods and demos on cd.unless i go down the compact flash route.im just not sure.if anybody has a 1200 cdrom setup for sale please let me know.

Hi

I personally have gone down the route of buying a Squirrel SCSI interface for the A1200s PCMCIA slot and then buying an external enclosure for a SCSI CDROM. The enclosure I got was £17 on eBay :

http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=250360350348

And I already had a SCSI CDROM, although Im sure someone on here can sort you out with one and indeed a Squirrel SCSI card.

I didnt want the hassle of the IDE cable trailing out of the case and the SCSI solution can also be put away when you like, the IDE cable will always be attached unless you open your CDROM case and disconnect it. Also, there isnt a reboot when you start the system from cold either when using the Squirrel.

Hope this helps

Taj
 

AndyLandy

Acceleration!
Treasurer
Rating - 100%
107   0   0
Joined
Aug 29, 2009
Posts
9,898
Country
UK
Region
Southampton
I also went down the Squirrel route. Squirrels aren't too expensive and you can often get external SCSI CD drives pretty cheap too.

If you want to go down the IDE route, the most elegant solution is the case-modding the drive into the back of the A1200, but that assumes you want to cut up your A1200 case. Still, it's a very neat solution to have, and keeps the PCMCIA port free for other uses.
 

dabone

Member
AmiBayer
Rating - 100%
7   0   0
Joined
Jun 2, 2009
Posts
177
Country
United Stated
Region
Chattanooga, TN 37421
please help as i have tons of amiga mods and demos on cd.unless i go down the compact flash route.im just not sure.if anybody has a 1200 cdrom setup for sale please let me know.

Are you just trying to transfer them to your 1200 or run them off cdrom?

If you are just trying to get them onto your 1200 the cf card route is the way to go. (The adapters go for about 3 dollars on ebay + shipping, then add the card).

If you need a real cdrom, the squirrel is a good device, not the fastest interface but seems to work well enough for me.
(I get about the same speed from the squirrel as I do from the onboard IDE.)

(I do have a issue of my wireless nic not working while I have the squirrelscsi.device loaded, but that's probally just a bug in the prism2.device)

What part of the world are you in?
The are alot of plymouth's around. ;)


Later,
dabone
 

joebloggs71

New member
Rating - 0%
0   0   0
Joined
Feb 21, 2010
Posts
84
Country
Britain
Region
Plymouth
1200 cdrom

1200 cdrom

Thanks everybody for the feedback and advice.im actually from plymouth in the uk by the way.ive got a pcmcia card reader and 4gig cf card coming from ebay within the next few days.its just all a case of getting the drivers on the cf card.i would assume aminet is the best place to get these drivers.i know i will need drivers for the cf card,but what about the pcmcia adapter,will i need drivers for that???:)

---------- Post added at 14:46 ---------- Previous post was at 14:39 ----------

im just trying to get my cds onto my 1200 by the way so yes i will try the pcmcia cf route first if not i will be begging somebody on here to sell me a squirrel interface and cdrom.:)
 

Tajmaster

Truth, Justice, all that stuff.
Rating - 100%
289   0   0
Joined
Sep 16, 2009
Posts
5,289
Country
UK
Region
Bradford, West Yorkshire
Thanks everybody for the feedback and advice.im actually from plymouth in the uk by the way.ive got a pcmcia card reader and 4gig cf card coming from ebay within the next few days.its just all a case of getting the drivers on the cf card.i would assume aminet is the best place to get these drivers.i know i will need drivers for the cf card,but what about the pcmcia adapter,will i need drivers for that???:)

---------- Post added at 14:46 ---------- Previous post was at 14:39 ----------

im just trying to get my cds onto my 1200 by the way so yes i will try the pcmcia cf route first if not i will be begging somebody on here to sell me a squirrel interface and cdrom.:)

Theres one on eBay but I cant link it here as its not a Buy It Now, thats includes the whole kit cdrom the lot, just search for "Amiga Squirrel", its in Southampton.
I would however consider asking someone here for two reasons, 1) it will probably be cheaper and 2) the people on here are very helpful and friendly, if you are struggling they can help you out whereas an eBay seller might not want or be able to.
 

rkauer

Amiga fanboy
Rating - 100%
109   0   0
Joined
Dec 17, 2007
Posts
10,337
Country
Brazil
Region
São Leopoldo, RS
<SNIP> I know i will need drivers for the cf card, but what about the pcmcia adapter,will i need drivers for that???<SNIP>

The PCMCIA adapter itself is just a passive device. It don't need any "driver".

For the compact flash (or any other flash memory card with the proper PCMCIA adaptor), all needed is cf.device (installed in DEVS/DOSDRIVERS) and FAT95 (in L: ), both from Aminet.

BTW: 4Gb for the transfer unit is a complete overkill. Use the CF as HD and get a smaller one for transfers.;)
 
Status
Not open for further replies.
Top Bottom