Have you Got an Apollo 060? I need your help!!!

Zetr0

Ya' Like it Retr0?
Joined
Nov 22, 2007
Posts
9,900
Country
UK
Region
Norfolk
Hello there my fellow AmiBayers

Today I hang my head low, some what defeated....


Amongst things I have been setting up an 060 equipped A1200...... but my my my....

what trouble I am having

have a read here

what I need an official Apollo 060 or Viper060 DISK (or zip/lha/dms) to figure out whats going wrong..

I have tried those available from amiga.resource.cx, even phase 5!

without any luck.

if anyone has anything that can help PLEASE, the little that is left of my hair would thank you emensely!!!!
 

Zetr0

Ya' Like it Retr0?
Joined
Nov 22, 2007
Posts
9,900
Country
UK
Region
Norfolk
@PG

my thanks for the links, alas these do not work either =(
 

jvdbossc

HypnusBE
Joined
Nov 11, 2009
Posts
3,326
Country
Belgium
Region
Antwerp (province)
I only have cyberstorm 68060 libs & disks:( There also NOT in the tosec archive:whistle:
 

Kin Hell

Active member
Banned
Joined
Nov 25, 2007
Posts
6,970
Country
U.K.
Region
Cornwall
Gah eh Keith. I've asked nolem on this thread to get back to you. (y)

Btw, during our phone conversation, I recall us discovering you had the correct Libs in place anyhow. Afair, I had done an Install of 3.9 over 3.1 & my Apollo 060 Libs were in place on the Hard drive. Just for a crack, do you want me to mail them to you in lha format?

Charlie
 

Kin Hell

Active member
Banned
Joined
Nov 25, 2007
Posts
6,970
Country
U.K.
Region
Cornwall
/....Kin is wonderiing if you have a Timing issue Zeets?....
 

Zetr0

Ya' Like it Retr0?
Joined
Nov 22, 2007
Posts
9,900
Country
UK
Region
Norfolk
i thought i'd sorted this already?

Hiyas m8y,

I am afraid not, it just wouldn't install, either in emulation or on the target machine =(

/....Kin is wonderiing if you have a Timing issue Zeets?....

Nope, not a hardware fault my friend. card has proven to work before.


okay... I have had some success -

all my installs would fail on WinUAE (in 060 cpu mode) however I have done some new ones using MMULibs

With the help from eab.abime.net and you wonderfull people here I now have a working Workbench 3.1 060 Compatible OS -

here were my lasts tests

_________________________________


Installing MMULib - WinUAE 2.0.1
________________________________

New OS3.1 Install (attempt 1)

Description: New Install
Additional Components:

  • SetPatch 43.6b
  • Installer 433


Program MMULib -

Selection: Intermediate User
Selection: Install to SYS:
Selection: Copy
"Copy Files to SYS:OLD"

S/Startup-sequence
Libs/68040.library
C/SetPatch
C/IPrefs
Devs/mfm.device
Libs/mmu.library
Selection: Multiview (amigaguide viewer)
Review: ReadMe First!
Selection: (NO) "Do you use a Phase 5 Accelerator board?"
Selection: (YES) "Do You want to update SetPatch to determin and load the correct processor libraries?"

Proceeds to update SetPatch

Selection: Please pick the MuTools to Install

MuFastRom
MuFastChip
MuScan
MuLockLib
MMU.guide
Tools Copied to SYS:MuTools
Documentation Copied to SYS:MuTools

Selection: (YES) "Shall I run MuFastROM on startup?"

Completes Installs

Selection: Proceed (end install)
___________________________________________

Reboot (040): test boot (Install 1)

Code:
SetPatch (V43.7) has already been installed. Patch list:
    680x0 Support Code Loaded
    Bool CheckIO() workaround
    Enabled Advanced Graphics Modes
    AmigaOS Copyright
    Graphics WritePixelLine8
    graphics/WriteChunkyPixel() patched
    Memory Pools
    Enable data cache
4.Ram Disk:
Reboot (060): Fail - Guru, crash - constant reboot cycle
Reset (060):Fail - constant reboot cycle

Syn:-

Crashes in a looped cycle, I can access early startup menu, and boot without startup, however the moment SetPach is called the system crashes / gurus etc.


Contents

LIBS:
Code:
68020.library     2192
68030.library     2208
68040.library    43764
68060.library    64820
680x0.library      864
C:
Code:
SetPatch    14864
SetPatch_old    13484
(Setpatch version Info(s))
Code:
SetPatch - 43.7
SetPatch_old - 40.16
S:startup-sequence
Code:
; $VER: Startup-Sequence_HardDrive 40.2 (25.2.93)
; Startup-Sequence for hard drive systems

C:SetPatch QUIET

C:Version >NIL:
C:AddBuffers >NIL: DF0: 15
FailAt 21

C:MakeDir RAM:T RAM:Clipboards RAM:ENV RAM:ENV/Sys
C:Copy >NIL: ENVARC: RAM:ENV ALL NOREQ

Resident >NIL: C:Assign PURE
Resident >NIL: C:Execute PURE

Assign >NIL: ENV: RAM:ENV
Assign >NIL: T: RAM:T
Assign >NIL: CLIPS: RAM:Clipboards
Assign >NIL: REXX: S:
Assign >NIL: PRINTERS: DEVS:Printers
Assign >NIL: KEYMAPS: DEVS:Keymaps
Assign >NIL: LOCALE: SYS:Locale
Assign >NIL: LIBS: SYS:Classes ADD
Assign >NIL: HELP: LOCALE:Help DEFER

BindDrivers
C:Mount >NIL: DEVS:DOSDrivers/~(#?.info)

IF EXISTS DEVS:Monitors
  IF EXISTS DEVS:Monitors/VGAOnly
    DEVS:Monitors/VGAOnly
  EndIF

  C:List >NIL: DEVS:Monitors/~(#?.info|VGAOnly) TO T:M LFORMAT "DEVS:Monitors/%s"
  Execute T:M
  C:Delete >NIL: T:M
EndIF

SetEnv Language "english"
SetEnv Workbench $Workbench
SetEnv Kickstart $Kickstart
UnSet Workbench
UnSet Kickstart

C:AddDataTypes REFRESH QUIET
C:IPrefs
C:ConClip

Path >NIL: RAM: C: SYS:Utilities SYS:Rexxc SYS:System S: SYS:Prefs SYS:WBStartup SYS:Tools SYS:Tools/Commodities

IF EXISTS S:User-Startup
  Execute S:User-Startup
EndIF

Resident Execute REMOVE
Resident Assign REMOVE

C:LoadWB
EndCLI >NIL:
User-Startup
Code:
;BEGIN MuFastROM
SYS:MuTools/MuFastRom On Protect >NIL:
;END MuFastROM
;BEGIN MuFastChip
SYS:MuTools/MuFastChip ON >NIL:
;END MuFastChip
;BEGIN MuLockLib
SYS:MuTools/MuLockLib >NIL:
;END MuLockLib
ROM: KS ROM v3.1 (A500,A600,A2000) rev 40.63 (512k)

RAM: 2MB Chip / 63MB Z3 Fast

CPU: 68040 and tested on 68060
JIT: Enabled - (standard setting)
CPU Emulation Speed:
Fastest possible, but maintain chipset timing

FPU -
CPU Internal
More compatible

___________________________________


New OS3.1 Install (attempt 2)

Description: New Install
Additional Components:

  • SetPatch 43.6b
  • Installer 433


Program MMULib -

Selection: Intermediate User
Selection: Install to SYS:
Selection: Copy
"Copy Files to SYS:OLD"

S/Startup-sequence
Libs/68040.library
C/SetPatch
C/IPrefs
Devs/mfm.device
Libs/mmu.library
Selection: Multiview (amigaguide viewer)
Review: "ReadMe First!"

Selection: (YES) "Do you use a Phase 5 Accelerator board?"
Selection: (YES) "Do You want to update SetPatch to determin and load the correct processor libraries?"

Proceeds to update SetPatch

Selection: Please pick the MuTools to Install

MuFastRom
MuFastChip
MuScan
MuLockLib
MMU.guide
Tools Copied to SYS:MuTools
Documentation Copied to SYS:MuTools

Selection: (YES) "Shall I run MuFastROM on startup?"

Completes Installs

Selection: Proceed (end install)
___________________________________________


Reboot (040 CPU): test boot (Install 2)

Code:
SetPatch (V43.7) has already been installed. Patch list:
    680x0 Support Code Loaded
    Bool CheckIO() workaround
    Enabled Advanced Graphics Modes
    AmigaOS Copyright
    Graphics WritePixelLine8
    graphics/WriteChunkyPixel() patched
    Memory Pools
    Enable data cache
4.Ram Disk:
Reboot (060 CPU): Crash, Guru

Reset (060 CPU): - Loads to Workbench

Code:
SetPatch (V43.7) has already been installed. Patch list:
    Bool CheckIO() workaround
    Enabled Advanced Graphics Modes
    AmigaOS Copyright
    Graphics WritePixelLine8
    graphics/WriteChunkyPixel() patched
    Memory Pools
    Enable data cache
4.Ram Disk:
REM: yes, I also noticed that 680x0 has not loaded, however, if I change the CPU emulation to 040 680x0 does indeed load.

CPU:
Code:
System: 68040 (INST: Cache Burst) (DATA: Cache Burst)
Which Amiga:
Code:
Which Amiga 1.3.3 (2.5.99)
Central Processing Unit: MC68060 264.4 MHz (Rev6)
Floating Point Unit: not available
Memory Management Unit: 68060mmu not available
Custom graphics chip: AGA Lisa 4203 (rev0)
Custom animation chip: AGA PAL Alice 8374, rev 3-4
Other custom chips: Paula8364 (rev0), Gayle (rev 13)
Graphics system: Amiga AGA display bandwidth: 4x
Hardware Clock: clock found
Max. Chipmem available: 2048 K
Max. Fastmem available: 65536 K
ROM chip version: 40.63 (kickstart 3.1)
Workbench version: 40.42 (Workbench 3.1)
SetPatch Version: 53.7

Your computer is an A1200
____________________

Syn:- (Install 2)

It works, but its missing a library (68060.library), 680x0 has not loaded any CPU support, yet the system boots with WinUAE set to 060CPU.

yeah... I am confused too


Files and Install Contents

LIBS:
Code:
68040.library    43764
680x0.library      864
C:
Code:
SetPatch    14864
SetPatch_old    13484
(Setpatch version Info(s))
Code:
SetPatch - 43.7
SetPatch_old - 40.16
S:startup-sequence
Code:
; $VER: Startup-Sequence_HardDrive 40.2 (25.2.93)
; Startup-Sequence for hard drive systems

C:SetPatch QUIET

C:Version >NIL:
C:AddBuffers >NIL: DF0: 15
FailAt 21

C:MakeDir RAM:T RAM:Clipboards RAM:ENV RAM:ENV/Sys
C:Copy >NIL: ENVARC: RAM:ENV ALL NOREQ

Resident >NIL: C:Assign PURE
Resident >NIL: C:Execute PURE

Assign >NIL: ENV: RAM:ENV
Assign >NIL: T: RAM:T
Assign >NIL: CLIPS: RAM:Clipboards
Assign >NIL: REXX: S:
Assign >NIL: PRINTERS: DEVS:Printers
Assign >NIL: KEYMAPS: DEVS:Keymaps
Assign >NIL: LOCALE: SYS:Locale
Assign >NIL: LIBS: SYS:Classes ADD
Assign >NIL: HELP: LOCALE:Help DEFER

BindDrivers
C:Mount >NIL: DEVS:DOSDrivers/~(#?.info)

IF EXISTS DEVS:Monitors
  IF EXISTS DEVS:Monitors/VGAOnly
    DEVS:Monitors/VGAOnly
  EndIF

  C:List >NIL: DEVS:Monitors/~(#?.info|VGAOnly) TO T:M LFORMAT "DEVS:Monitors/%s"
  Execute T:M
  C:Delete >NIL: T:M
EndIF

SetEnv Language "english"
SetEnv Workbench $Workbench
SetEnv Kickstart $Kickstart
UnSet Workbench
UnSet Kickstart

C:AddDataTypes REFRESH QUIET
C:IPrefs
C:ConClip

Path >NIL: RAM: C: SYS:Utilities SYS:Rexxc SYS:System S: SYS:Prefs SYS:WBStartup SYS:Tools SYS:Tools/Commodities

IF EXISTS S:User-Startup
  Execute S:User-Startup
EndIF

Resident Execute REMOVE
Resident Assign REMOVE

C:LoadWB
EndCLI >NIL:
S:user-startup
Code:
;BEGIN MuFastROM
SYS:MuTools/MuFastRom On Protect >NIL:
;END MuFastROM
;BEGIN MuFastChip
SYS:MuTools/MuFastChip ON >NIL:
;END MuFastChip
;BEGIN MuLockLib
SYS:MuTools/MuLockLib >NIL:
;END MuLockLib
ROM: KS ROM v3.1 (A500,A600,A2000) rev 40.63 (512k)

RAM: 2MB Chip / 63MB Z3 Fast

CPU: 68060
JIT: Enabled - (standard setting)
CPU Emulation Speed:
Fastest possible, but maintain chipset timing

FPU:
CPU Internal
More compatible
____________________________

Addition Testing

As I noticed earlier in the install a missing 68060.library was not installed by the MMULIb installer. System boots fine, even though the emulation was running an 060 without the 680x0 support code loaded.

I have now copied across this missing Library and now setpatch reveals

SetPatch
Code:
AMIGA ROM Operating System and Libraries
Copyright © 1985-1997 Amiga International, Inc. 
All Rights Reserved.

SetPatch (V43.7) has already been installed.  Patch list:
    680x0 Support Code Loaded
    BOOL CheckIO() workaround
    Enabled Advanced Graphics Modes
    AmigaOS Copyright
    Graphics WritePixelLine8
    graphics/WriteChunkyPixel() patched
    Memory Pools
    Enabled data cache
so we have a working OS3.1 install with 060 support it seems

*can I just say a BIG YAY!!!!*

CPU
Code:
System: 68040 (INST: Cache Burst) (DATA: Cache Burst)
Cpu060
Code:
System: 68060MC Revision 6
Settings:
(INST: Cache Burst)
(DATA: Cache Burst)
(BRANCH: Cache)
(Superscalar)
(WriteBuffer)
(Store/Load Bypass)

Register:
 CACR=$A0808000
  PCR=$04300601
BUSCR=$00000000

Do you own the 68060 Manual ?
Do you know what you're doing ?
If not use c:cpu because it's all you need!
No..cpu060 doesn't make your system faster..only slower...
Cpu060 NoDataCache/DataCache functionality is NOT equal to c:cpu
DON'T use this tool and if you think you have to
...you must face the consequences
WhichAmiga
Code:
WhichAmiga 1.3.3 (2.5.99)
Written by Harry "Piru" Sintonen. Copyright © 1995-1999 PitPlane Productions.

Evaluating system...
 Central Processing Unit: MC68060 273.4 MHz (rev 6)
    Floating Point Unit: 68060fpu
 Memory Management Unit: 68060mmu not active
   Custom graphics chip: AGA Lisa 4203 (rev 0)
  Custom animation chip: AGA PAL Alice 8374, rev 3-4
   Other custom chip(s): Paula 8364 (rev 0), Gayle (rev 13)
        Graphics system: Amiga AGA  display bandwidth: 4x
         Hardware Clock: clock found
 Max. Chipmem available: 2048 K
 Max. Fastmem available: 65536 K
       ROM chip version: 40.63 (Kickstart 3.1)
      Workbench version: 40.42 (Workbench 3.1)
       SetPatch version: 43.7

 Your computer is an Amiga 1200.
I Have now installed WHDLoad on top and have just given SuperStardust AGA a bit of a beating =D, I can honestly confirm a Working 060 compatible OS 3.1 install!!!


I cannot say thanks enough for all your help.

All your logic, advice, knowledge and willingness to help others is the real jewel of the Amiga Scene!!!!

My sincere and most thank you to all of you that have contributed here =D

_________________________________


I am just having a bite to eat and I will take this 3.1 install to the target machines for testing before I create a Classic Workbench 060 compatible install.
 

Kin Hell

Active member
Banned
Joined
Nov 25, 2007
Posts
6,970
Country
U.K.
Region
Cornwall
Well done fella & only you could pull it to bit's for an almost 'picture perfect portrail' so well.

You were quite insistant about getting it to work on WinUAE too. Some serious respect from me m8y. (y)

Charlie
 

Photon

Amiga is Yes. :)
AmiBayer
Joined
Jun 30, 2008
Posts
186
Country
Sweden
Region
Smaland
Good work... but where can one get SetPatch 43.7? Never heard of its existence.

I never had any gurus with what looks a similar setup (no reason for you to get nervous though), I did everything in WinUAE and added ClassicWB and WHDload.
 

Zetr0

Ya' Like it Retr0?
Joined
Nov 22, 2007
Posts
9,900
Country
UK
Region
Norfolk
An update, this works on BOTH target machines!

much WIN on an 060-compatible library/setpatch upgraded ClassicWorkbench LITE install

ACT: Viper MCLC060@60mhz 64MB RAM on an A1200 1B motherboard
Phase 5: Cyberstorm Mk2 XC060@50MHz 128MB RAM on an A4000 Rev B (2MBChip/16MBFast)


@Kinnie

we only improve our knowledge by sharing and testing, I appreciate all your help my friend, with links and solid argument - had it not been for them, I would be hairless by now.


@photon

the setpatch is/was in fact "setpatch 43.6b" after MMULibs has *patched* setpatch so that it can load multiple processor support it becomes "setpatch 43.7"
 

Photon

Amiga is Yes. :)
AmiBayer
Joined
Jun 30, 2008
Posts
186
Country
Sweden
Region
Smaland
Oh I see.

You typed a lot of useful info, which I must admit I kinda skimmed through, since I was lucky enough to have a smooth ride. :)

Good stuff (y) my rig is Apollo 1240->1260@80 on 1D4 mobo with kick 3.1, if that makes a diff (I guess not)
 
Top Bottom