Fourth batch is running, standard color - black, advanced color - purple..
Hello dear Amiga A2000 lovers!
Let me introduce You a new A2000 full size accelerator card - Dicke Olga
- the fastest 030 DIY accelerator for A2000 Amiga computers Made in Germany!
What is it and what can this card?
This is a 100% hobbyist project started in 2019 with the amazing 68030TK accelerator card from Matze and two German computer enthusiasts: hamag and 8 Bit Dreams. Matze gave us some ideas and hints where to start and wrote his excellent cpld code for this card, Hamag done Hardware design and routing, and 8 Bit Dreams was busy with building prototypes. We really like Commodore A2000 model and have been working hard to make it more comfortable in daily use. Every person involved did their job to the best of their ability, so, after some attempts and failures, the first prototypes of this card were built and shown on A1k Forum - forum users gave that card a name and so „Dicke Olga“ (Fat Olga) was born.
This card has undergone a number of improvements and now we are proud to present it to you. We really hope You will enjoy using it!
View attachment 2470704View attachment 2470703View attachment 2470702
View attachment 2485448
View attachment 2485446
View attachment 2485447
Why Dicke Olga!?
Well, Dicke Olga is actually a north German woman You don't wanna meet in Your life:
she is big, powerful, uncompromising and unrepentant...
just like this card is..!
Technical specifications:
CPU: MC68030 or 68EC030, clocked at 25 - 60MHz
FPU: 68881 / 68882 PLCC 25 - 60MHz, may run asynchronous to CPU (with its own oscillator)
Has MapROM function (KS 1.3 is not supported!)
FastRAM: may have 64 or 128MB
BootROM: LIDE bootrom from Matt Harlum
IDE: 40pin, 44pin CF Slot
SATA & M.2 (B-KEY2280)
(default speed is about 7 - 8MB/s, may be tweaked by reducing Waitstates up to 11MB/s with MapROM Tool
2x Clockports (1x Fast Clockport, 1x Standard A1200 Clockport)
68000 Fallback mode (stock CPU + IDE + 4MB FastRAM)
Flexible CPU & FPU MHz and other settings etc..
Has 2.5" HDD & Delfina sound card fitting places on the backside:
View attachment 2470708
View attachment 2470705View attachment 2470706View attachment 2470707
*Pictures represent actual and maximal settings of the card!
*60Mhz is not officially supported because there are no native 60Mhz MC68030 CPUs.
Many CPUs still run stable at 60Mhz, this must be tested though, we don’t take any responsibility for damage caused by overclocking! Do it on Your own risk!
View attachment 2470660
*
Pictured HDD & Delfina Sound card are NOT included!
System requirements:
Kickstart 3.1 or greater (KS1.3 will fail because of the memory Adress space!)
An A2000 Computer or (also fits in EATX Board) an Early A2000 Braunschweig Model *(no Fallback mode available on this model!)
BUS Fixes released by Commodore are recommended to reach full 60MHz speed!
compatibility with other Zorro cards:
this accelerator do correct config in/out, it was tested with wide range of Zorro cards like:
Freeway USB, Picasso ll, Picasso lV, GBAPII++, Prelude ll, Amiblaster, LAN-IDE etc. - these are working without any issues..
Proszę pamiętać - testy wykonaliśmy tylko na posiadanych przez nas kartach, choć jest możliwe, że niektóre karty nie będą działać prawidłowo - w końcu to Amiga!!!
Znane problemy:
Niektóre marki kart CF nie działają
Funkcja Fallback nie działa, jeśli częstotliwość procesora 030 jest ustawiona na 30 MHz
Gdzie kupić!?
Oto oficjalne źródło tych kart:
w razie potrzeby możesz go zdobyć!
Cena wywoławcza:
Model standardowy:
250€ za gotową kartę wyposażoną w plastikowy procesor (z MMU)
(BEZ FPU), działa przy 50 MHz i 128 MB FastRAM
Lub 230 € za kartę bez procesora/FPU
Model zaawansowany:
275€ za gotową kartę wyposażoną w plastikowy procesor (z MMU)
(BEZ FPU), działa przy 50 MHz i 128 MB FastRAM
Lub 250€ za kartę bez procesora/FPU
Uczciwe ostrzeżenie!
pomimo tego, że projekt wygląda profesjonalnie, jest to w 100% amatorski projekt DIY tworzony przez nieprofesjonalistów. Nie akceptujemy/nie ponosimy odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody spowodowane przez ten przedmiot!
ZWROTÓW NIE PRZYJMUJEMY!
Wszelkie spory sądowe zostaną odrzucone!
Pozdrowienia,
8-bitowe sny
Często zadawane pytania:
P: Zainstalowałem kartę akceleratora, ale wiadomości wyświetlają się na czarno. Czy otrzymałem uszkodzoną kartę?
Odpowiedź: Zanim Twoja karta wyjedzie w drogę – musi przejść kilka testów. Dla każdej zbudowanej karty obowiązkowe są następujące testy:
1. Test funkcjonalny 68030/68000
2. kilka rund skanowania pełnego zakresu pamięci (Amiga Test Kit),
3. Test renderowania Povray (2h test renderowania, aby mieć pewność, że procesor działa tak jak powinien),
4. Połączenia IDE i gniazdo CF
5. Przeprowadzono również testy Clockport 1 i Clockport 2.
Karta zostanie wysłana
tylko jeśli przejdzie wszystkie, więc prawdopodobnie jest coś jeszcze - brakuje procesora 68k? zła pozycja zworki BSW?
P: wygląda na to, że moja karta CF nie została rozpoznana
Odp.: wypróbuj CF innej marki – niektóre karty po prostu nie działały (Transcend, na przykład znana z awarii, także niektóre większe karty (32 GB) nie działają) Sprawdź także położenie przełącznika/zworki Autoboot!
P: prędkość ide wydaje się niska, dlaczego?
O: po pierwsze – sprawdź rozmiar bloku, zalecamy użycie 4096. Drugą opcją byłoby użycie MapTool (patrz odpowiednia sekcja w instrukcji)
P: Moja karta nie działa przy częstotliwości 60 MHz!!!
A: Teoretycznie powinno – wszystkie karty zakupione z procesorem – przejść testy 60 MHz, jednak zależy to od wielu innych czynników. Takie jak prawidłowe napięcie, naprawy (zalecane przez firmę Commodore), obciążenie magistrali, zainstalowane karty Zorro, korozja ścieżek/gniazd, wyciek baterii… Można również zastosować dodatkowe złącze zasilania (złącze zasilania dyskietki pod gniazdem CF), aby uzyskać stabilność 60 MHz działa.. Z tego powodu karta (z procesorem) zakupiona od urzędników będzie działać z gwarantowaną częstotliwością 50 MHz. 60 MHz, jeśli masz szczęście..
P: Czy ta karta będzie kiedykolwiek rozbudowana do 256 lub 512 MB RAM?
Odpowiedź: Cóż, technicznie jest to możliwe, ale nie było takich planów!
P: Czy w przyszłości będzie więcej obsługiwanych częstotliwości?
Odp.: Częstotliwość jest powiązana z zainstalowanym oscylatorem zegara 10 MHz, ale można również użyć zworki częstotliwości 50% (i osiągnąć 25 MHz, ustawiając jako przykład 50 MHz/2 = 25 MHz)
P: Czy funkcja XY (dźwięk, grafika, USB, PCI-Express) zostanie dodana w przyszłych wersjach?
O: Najprawdopodobniej nie. Twórca karty kieruje się zasadą: „Keep it simple, keep it wykonalne”.
P: Nie chcę wydawać pieniędzy na tę kartę, mam wszystkie niezbędne narzędzia i mogę ją samodzielnie lutować, skąd mogę pobrać gerbery?
Odpowiedź: Cóż, nie można teraz kupić gerberów – nie są one wydawane atm. Nie chcemy jednak powstrzymywać nikogo przed zbudowaniem tej karty – więc możesz zdobyć pustą płytkę PCB na A1k.org za opłatą + niewielka opłata dla twórców (aby mogli kontynuować pracę nad ulepszeniami tej karty) i przejdź do tego ciekawa podróż na własną rękę.
P: czy mogę przeprowadzić aktualizację oprogramowania w domu?
Odp.: tak, wszystkie oprogramowanie sprzętowe jest dostępne do pobrania. Możesz dokonać aktualizacji w domu, ale do tego potrzebujesz programistów Lattice i Xilinx JTAG.
P: Nie chcę karty CPU 030 i wolę poczekać na 060, czy zostanie ona wydana?
O: Akcelerator procesora 040/060 nie jest jeszcze planowany.